Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-05@12:17:52 GMT

آیین خیدیر نبی، نوید موسم بهار در اردبیل

تاریخ انتشار: ۲ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۴۱۵۵۵۸

آیین خیدیر نبی، نوید موسم بهار در اردبیل

باشگاه خبرنگاران جوان اردبیل - فصل زمستان در استان اردبیل را در گذشته به سه دوره مختلف تقسیم می‌کردند؛ بدین ترتیب که ۴۰ روز اول زمستان با عنوان چله بزرگ، ۲۰ روز پس از آن با عنوان چله کوچک و ۳۰ روز آخر نیز بایرام آیی یا همان ماه عید نامیده می‌شد.

اواخر بهمن و اوایل اسفند همزمان با پایان چله کوچک آیین خیدیر نبی از شهرستان گیوی واقع در شمال اردبیل تا خلخال در جنوب استان به ویژه در بین خانواده‌های روستایی برگزار می‌ شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خیدیر نبی یا قُوَّت اَلَمه که با مناسکی همراه بود، همزمان با آخرین روز‌های زمستان و نزدیکی به موسم بهار در واقع به منظور صله ارحام برگزار می‌ شد و  بانوان خانواده در برگزاری آن نقش اساسی داشتند.

در گذشته‌های دور بانوان گندم، عدس، نخود و کنجد را که پیش‌تر بر روی ساچ برشته کرده بودند، یک روز پیش از خیدیر نبی برای خرد کردن به آسیاب روستا می‌برند تا به آرد تبدیل کنند.

پس از خواندن چند آیه از قرآن کریم بانوان نیتی می‌کردند و سپس آرد از پیش تهیه شده را با پوست نارنج معطر بر روی تشت مخصوص قُوَّت از الک عبور می‌دادند و چند شمع با لیوانی آب در کنار آن می‌گذاشتند.

مقداری از قُوَّت تهیه شده را در سینی بزرگ موسوم به مَژمِیی در اتاق خلوتی قرار می‌دادند و عقیده داشتند که حضرت خضر (ع) با قَمچی (نوعی شلاق یا تازیانه) آن را متبرک می‌کند؛ سحرگاه روز بعد نیز قُوَّت را در ظرفی کوچک ریخته و در بین همسایگان و اقوام توزیع می‌کردند تا با اضافه کردن کمی شکر صرف شود.

در این بین مردان و ریش‌سفیدان خانواده نیز کنار کرسی‌ها دور هم جمع می‌شدند و با تشریح وقایع شیرین، خاطره، قصه و یا روایات دینی و مذهبی زمینه ایجاد فضایی شاد در محیط خانه را برای کودکان و نوجوانان فراهم می‌کردند.

برگزاری این آیین نیز البته همراه با پخت نوعی آش سنتی به نام آش گیلدیک با حضور جمعی از بانوان خانواده یا همسایه‌ها صورت می‌گرفت.

برای تهیه این آش از میوه نسترن وحشی، حبوبات و خشکباری مانند برنج، آلو، زردآلو، برگه زردآلو، لوبیا، نخود، گردو، سبزی‌های معطر مانند جعفری و گشنیز تازه یا خشک شده، آب گوشت و یا گلوله‌های درست شده از گوشت چرخ کرده، خرما و سنجد تهیه می‌شد که امروزه بیشتر در کوثر، نمین و هیر رایج است.

به طور معمول برای پخت آش از گیلدیک خشک استفاده می‌شد که باید مدتی در آب می‌ماند و سپس آن را چندین بار از صافی عبور می‌دادند تا پرز‌ها و خار‌های ریز داخل آن گرفته شود، سپس آن را در داخل کیسه‌ای می‌ریختند و آب آن را می‌گرفتند.

عصاره گیلدیک را درون دیگی روی اجاق می‌گذاشتند و پس از جوشیدن کف، پرز و خار‌ها را با استفاده از قطعه‌ای آهنی داغی جمع می‌کردند و سپس برنج و حبوبات را به آن اضافه می‌کردند که با توجه به وسع مالی و میزان دسترسی به مواد اولیه ممکن بود کمی تفاوت داشته باشد.

پس از آن نوبت افزودن میوه‌های خشکی مانند آلو، زردآلو و در برخی موارد خرما و سنجد یا گردو می‌رسید و مرحله آخر اضافه کردن نعنا داغ و گاهی سیرداغ و رشته به آش بود که پس از آماده شدن بین اهل خانه و همسایه‌ها توزیع می‌شد.

مردم محلی این مراسم را جهت تهیه خوراکی مقوی به منظور قوت گرفتن اهل خانه به ویژه بانوان برای انجام اموری مانند خانه تکانی در آستانه سال نو نیز می‌دانستند.

آیین خیدیر نبی که پیش‌تر در نقاط مختلف استان اردبیل برگزار می‌شد و امروزه تنها به برخی نقاط روستایی محدود مانده است، سال گذشته در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسید.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: آداب و رسوم چله بزرگ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۱۵۵۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهار در اشترانکوه لرستان+فیلم

اشترانکوه یکی از بلندترین رشته‌کوه‌های زاگرس است. بلندترین قله این رشته‌کوه به نام سن‌بران به ارتفاع ۴۱۵۰ متر است و یکی از ۱۵۱۵ قله بسیار برجسته جهان به‌شمار می‌رود.

این رشته‌کوه سرچشمه یکی از سرشاخه‌های اصلی رود دز به نام ماربره است که در دوره کوهزایی آلپی جدید ایجاد شده‌است. این کوه از جمله کوه‌های جوان می‌باشد که در حدود ۳۰ میلیون سال پیش ایجاد شده‌است.

قله‌های بلند و پر برف، دره‌های ژرف و طولانی، رود‌های دائمی، پوشش گیاهی و جانوری بسیار متنوع، روستا‌های کوهپایه‌ای از جمله ویژگی‌های اشترانکوه می‌باشد که به سبب بلندی در شعاع ۱۰۰ کیلومتری به خوبی پیدا است. گفته می‌شود نام آن به سبب وجود قله‌های ۸ گانه که برخی از آنها بلندتر از ۴۰۰۰ متر می‌باشد و مانند کاروانی از شتر به ردیف قرار گرفته، به شترکوه یا اشترانکوه معروف گشته‌است.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی باشگاه خبرنگاران جوان لرستان خرم آباد

دیگر خبرها

  • خانه خود را در بهار سبز کنید
  • برگزاری آیین بانوی اهداکننده حیات در استان یزد
  • مرمت خانه‌های تاریخی اردبیل امسال تعیین تکلیف می‌شود
  • پیام رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مناسبت روز جهانی ماما
  • معرفی برترین‌های مسابقات کاتا جودو بانوان استان همدان
  • تدابیر جدید عربستان برای جلوگیری از ورود بدون مجوز به مکه در موسم حج
  • برف روبی گردنه بیژن یاسوج + ویدئو |‌ حجم برف را این ماه دوم بهار ببینید
  • آیین ملی گل‌غلتان در خانه تاریخی آل یاسین کاشان
  • بهار در اشترانکوه لرستان+فیلم
  • نوید روزهای خوش برای کویرنشینان/دریای عمان؛ ناجی خراسان جنوبی